Välkomna ljusare tider med en vårstädning

Det är snart dags att hälsa den ljusa, ljuva våren välkommen. Finns det något bättre sätt att göra det på än med vårstädning som säger hej då till allt det gamla och hej till det nya? När det är nytt och fräscht hemma känner vi oss själva uppfräschade och förnyade, precis som våren får naturen att känna sig. Gör vårstädningen till något extra speciellt i år med lite tips:

Lägg undan den tunga vinterinredningen

Tunga gardiner, ullmattor, extra lampor, julprydnader och adventsljusstakar – det är mycket som behövs för att göra hemmet trivsamt under vintern. Men när våren är på väg är det dags att plocka bort allt sånt för att få plats för spetsgardiner, prunkande växter och ljusare färger. Vilken skillnad det kan göra i hemmet att få bort allt det där tunga och skrymmande!

Bor du litet och har för lite förrådsutrymme? Då rekommenderas det att du tar en titt på Prinsens lager som hyr ut förråd i flera svenska städer. Deras generösa utrymmen är perfekta om du vill ställa bort lite större möbler, hela din vintergarderob, vinterdäck till bilen, skidor, pulkor och allt det där andra som tar upp plats. Förråden ligger alltid nära stadskärnan och är självbetjänade, så du kan köra direkt upp till förrådet och lämna eller hämta saker när det behövs.

Glöm inte att tvätta fönstren

När vårsolen tittar fram är våra fönster det första som visar upp sig. Under vintern har de samlat på sig smuts och därför är det viktigt att tvätta alla fönster för att skapa rätt vårkänsla hemma. Tvätta gärna av med vinäger blandat med vatten, skrubba rent med en trasa. Använd sedan en fönsterskrapa för att få det riktigt fint. Torka av med hushållspapper eller tidningspapper så har du sedan skinande rena fönster. Om du har kvar samma gardiner som i vintras kan det vara en bra idé att tvätta dem.

Missa inte bortglömda områden

Saker man ofta glömmer – att städa ur ugnen, avfrosta frysen, dammsuga i soffan. Det är saker som verkligen inte behöver göras särskilt ofta, men åtminstone några gånger om året. Varför inte satsa på att städa dessa områden vid säsongsskiften som vår, sommar, höst och vinter? Ugnen kan med fördel dammsugas ut med det smala munstycket, sedan kan du använda ugnsrengöring. Ett miljövänligt alternativ är att blanda bikarbonat med vatten till en pasta, smörja in ugnen och låta verka under natten. Spraya på vinägervatten och när den kemiska reaktionen slutar tar du bort allt med vatten och torkar upp. Resultatet blir en skinande ren ugn.

Damm är vårens fiende

Det finns ingenting som syns mer än damm när det börjar bli vår. Solens strålar letar sig in genom fönstren och visar upp alla dammpartiklar som har fått frodas under vintern. Köp en bra dammvippa, sätt på lite bra musik och damma igenom hela huset. Glöm inte att damma ovanför dörrkarmar, gardinstänger, bildramar och ovanför skåp. Plocka gärna bort saker som prydnadskuddar, filtar och annat som kan dra till sig damm innan du sätter igång. Sedan avslutar du med en dammsugning av hela huset för att få ett ultrarent och vårvänligt hem.