Vad kostar det att måla om huset?

Hur mycket kostar det att måla om huset

Att måla om huset är en viktig del av regelbundet underhåll som inte bara förbättrar husets estetik utan också skyddar det från väder och vind. Kostnaden för att måla om ett hus varierar beroende på flera faktorer, inklusive husets storlek, typ av färg som används, och om man väljer att göra arbetet själv eller anlita en professionell målare.

Vidare i artikeln ger vi överblick över de olika kostnaderna och överväganden som bör tas med i beräkningen.

Vad kostar det att anlita målare?

Att anlita professionella målare kan variera kraftigt i pris beroende på plats, husets storlek och svårighetsgraden av jobbet. I genomsnitt kan kostnaden för att måla om ett hus externt i Sverige ligga mellan 20 000 till 100 000 SEK eller mer. Denna kostnad inkluderar vanligtvis arbetskraft, material som färg och grundfärg, samt förberedelsearbete som rengöring och skrapning av gammal färg.

Genom att välja ett pålitligt och välkänd målarfirma, såsom Sandå i Sverige blir arbetet ofta mer prisvärt.

Det är viktigt att få en detaljerad offert från måleriföretaget som specificerar vad som ingår i priset. Vissa företag kan ta extra för arbete som kräver ställningar eller särskild utrustning för att nå höga eller svårtillgängliga ytor. Det är också viktigt att se till att måleriföretaget har goda referenser och är försäkrat för att undvika framtida problem.

Anlita målare eller måla om huset själv?

Att välja mellan att anlita professionella målare och att göra jobbet själv är en viktig övervägning. Att anlita professionella kan vara dyrare, men det innebär också att arbetet ofta utförs snabbare och med en kvalitet som kan vara svår att uppnå för en amatörmålare. Professionella målare har också tillgång till rätt utrustning och teknik för att hantera olika ytor och situationer.

Å andra sidan kan att måla om huset själv vara ett kostnadseffektivt alternativ, särskilt om du har erfarenhet och rätt verktyg. Det ger även en större känsla av personlig tillfredsställelse. Men det är viktigt att inte underskatta tidsåtgången, det fysiska arbetet och de färdigheter som krävs för att utföra ett bra jobb.

Kostnader för att måla om huset själv

Om du väljer att måla om huset själv, kommer de största kostnaderna att vara för material som färg, grundfärg, penslar, rollers och eventuellt ställningar eller stege.

Beroende på kvaliteten på material och färgens varumärke, kan kostnaden för material till ett genomsnittligt hus ligga någonstans mellan 5 000 till 15 000 SEK. Det är dock viktigt att inte kompromissa på kvaliteten av färg och verktyg, då detta kan påverka slutresultatet och hållbarheten i målningen.

måla huset själv och spara pengar

Hur ofta ska man måla om huset?

Hur ofta man bör måla om sitt hus beror på en mängd faktorer, inklusive klimatet där huset är beläget, kvaliteten på den senaste målningen, och typen av material som huset är byggt av. Generellt sett rekommenderas det att ett hus målas om var 10 till 15 år.

I hårdare klimat, där hus utsätts för mer extremt väder som stark sol, hög luftfuktighet, eller kalla vintrar, kan det behövas oftare ommålning. Kvaliteten på den föregående målningen spelar också en stor roll – en högkvalitativ färg och korrekt utfört målningsarbete kan förlänga tiden mellan ommålningar. Trähus kan behöva målas om oftare än hus med andra fasadmaterial, som tegel eller vinyl, eftersom trä är mer känsligt för väderpåverkan som fukt och temperaturförändringar.

Regelbunden inspektion av husets yttre kan hjälpa husägare att identifiera tecken på slitage, som sprickbildning, flagning eller blekning av färg, vilket är tydliga indikationer på att det är dags att måla om.

Att måla fasaden

Att måla om huset är en betydande investering, oavsett om du väljer att göra det själv eller anlita professionella. Medan att anlita målare kan vara dyrare, erbjuder det fördelen av professionalitet och tidsbesparing. Å andra sidan, att göra jobbet själv kan vara mer ekonomiskt men kräver tid, ansträngning och en viss nivå av skicklighet. Oavsett vilket alternativ du väljer, är en väl genomförd målning en investering i ditt hems framtida värde och skydd.