Viktigt att pynta hemmet

De flesta tycker om att ha det fint där hemma. Inte bara ordning och reda, men även det där lilla extra. Dekorationer som ger hemmet en känsla av frid och personlighet. Som välkomnar familjen hem varje dag och gör att du kan slappna av. Men ibland vill du ge det hela en extra knuff i rätt riktning.

Det är väldigt vanligt att markera olika högtider med pynt och dekorationer. En del kör stenhårt med massor av pynt, speciellt när det börjar dra ihop sig till jul. Andra är mer återhållsamma, men vill ändå göra det till något speciellt. Syrenkvistar till studentfesten, prästkragar till midsommar, kycklingar till påsken och så vidare.

Börja pynta i tid

Det är alltid roligt att se hur tidigt folk börjar pynta till jul. En del ligger i startgroparna redan i oktober, även om de kanske håller tillbaka. För det är roligt att skapa stämning i hemmet. Det bästa kanske är om du blir färdig med julstädningen först. Många lägger ut det på en firma nu för tiden, när de kan göra avdrag för tjänsten. När sedan huset är i toppform kan det vara läge att ta fram kartongerna med dekorationer.

I vissa familjer går julpyntet i arv. Det brukar finnas någon ängel eller stjärna som använts i flera generationer. Sedan har du de saker som barnen gjort. Varje år brukar det vara pysseldagar i skolan och de kommer hem med mer eller mindre vackra kreationer. Dessa är guld värda, speciellt när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån. Aftonbladet berättar om mannen som vill skapa harmoni med sitt julpynt.

Men att köpa julprydnader är också roligt. Du kan med fördel förnya ditt sortiment varje år. Byta ut något eller helt enkelt lägga till. Det är svårt att ha för mycket, även om det är möjligt. Samma sak gäller när du ska ha fest för en blivande mamma, någon som går i pension eller något annat ni vill fira. Det ska synas att något är annorlunda, att det handlar om en speciell dag.

Göra eget pynt

Förutom de dekorationer du köper eller ärver är det ganska roligt att göra sina egna saker. Det krävs inte så mycket för att få till något snyggt. Och det är en utmärkt sak att göra tillsammans med barnen. Eller vänner och bekanta för den delen. Skaffa lite olika material, klister och glitter, och bjud in kompisarna på en pysselkväll. Det är ett perfekt upplägg för skratt och samvaro, för att inte tala om alla vackra dekorationer som blir till.

På olika marknader brukar du kunna köpa hemgjort pynt. Små söta änglar, virkade påskharar eller vilken högtid det än är fråga om. Vissa personer har magiska fingrar och kan göra underbart fina saker. Det kan vara ett sätt att förnya din uppsättning med pynt.

Olika sätt att dekorera

Det är inte bara inomhus som du vill markera den där speciella händelsen. Även ute är det roligt med dekorationer. Till jul är det vanligt med ljus av olika slag. Det är så mörkt och ruggigt ute att du behöver något extra för att pigga upp allesamman. Många sätter upp både renar och tomtar som lyser upp gården. Vissa modeller är tänkta för balkonger, medan andra passar bäst i villa.

En ljusslinga eller två är ett måste. Både inne och ute ger det en alldeles särskilt mysig atmosfär. De får gärna sitta uppe långt efter jul. Egentligen kan du ha dem uppe hela året runt, för även på sommaren kan det bli lite dunkelt nattetid. Svenska folket är experter på att tända ett ljus vid alla tillfällen, och det kan du utnyttja lite speciellt när det är fest. I vissa områden har de tävlingar om vem som dekorerar tomten allra finast, speciellt när det kommer till jul. Och det är inte bara en fråga om vem som har flest ljus tända, utan hur dekorationerna passar ihop.

Skapa feststämning med små medel

Det krävs inte alltid en massa dyra tillbehör för att göra det festligt. Helt klart kan du lägga ner så mycket du har lust och råd med. Speciellt om det är ett bröllop, dop eller något annat som bara sker en gång i livet. Men annars kan några få, väl valda dekorationer gå långt för att göra det hela superfestligt.

Högtider och fester är tillfällen då folk vill vara tillsammans. Njuta av god mat och dryck, lyssna på lite musik och prata med varandra. En skön atmosfär där alla känner sig välkomna är grunden för en lyckad fest. Om det är påsk eller någon annan högtid visar du det med pyntet. Annars ser du bara till att göra lokalen extra fin inför händelsen.