Så här vattnar du din gräsmatta

För att få en fin, frisk och grön gräsmatta krävs det att du vattnar den på rätt sätt. Är det varmt väder under vår och sommar, och regnmolnen kanske inte vill släppa ner ordentligt med regn, blir gräsmattan brun och svag och kan till och med dö. En uttorkad gräsmatta är inte rolig, varken att se på eller beträda. I och för sig är det heller inte bra med för mycket vatten. Då pressas luften ur jorden, vilket innebär att gräset inte får något syre och då kan gräsmattan ruttna. För att hålla din gräsmatta fin och frisk ska du vattna lagom; den ska vattnas rikligt, men inte för ofta.

Så ser du om gräsmattan börjar torka

I norra Europa behövs oftast bara lite vatten eller inget vatten alls. I varmare och torrare klimat, vilket är vanligt i andra delar av världen, bör gräsmattan vattnas regelbundet för att inte torka ut. Om gräset ändrar färg, från att vara ljusgrönt till mer gult, är det ett tecken på att gräset börjar torka. Likaså om löven som ligger på gräsmattan börjar rulla ihop sig och förtvina, eller om dina fotavtryck stannar kvar när du går på gräsmattan, då är även det ett tecken på att gräsmattan inte mår bra och är på väg att torka.

Då bör du vattna

På morgonen är en bra tid att vattna din gräsmatta. Då har gräset hela dagen på sig att torka. Vattnet avdunstar inte omedelbart eftersom solen inte är varm nog att torka upp gräset tidigt på morgonen. Det allra bästa alternativet är ändå att vattna på kvällarna. Du bör dock vara försiktig och inte vattna för mycket. Det bör inte fastna vatten på bladen, då det kan skapa en fuktig miljö som svampar tycker om att växa i.

Så mycket och ofta ska du vattna

Om regnet uteblir bör du vattna din gräsmatta omkring två gånger i veckan. Varje gång du vattnar är det 10–15 millimeter som gäller. Får inte gräsmattan tillräckligt med vatten drivs rotsystemet upp till ytan för att få vatten och då blir gräset ännu känsligare. Ett bra tips är att använda en regnmätare som visar hur mycket vatten gräsmattan har fått. Något annat du bör tänka på är att anpassa hastigheten på vattentillförseln efter gräsmattans jordtyp, och när du vattnar ska du se att vattnet sjunker ner i jorden medan du vattnar.

Bästa utrustningen när du vattnar

Ett enkelt och bekvämt sätt att vattna gräsmattan är med en vattenspridare. Den kan du ha på ett stativ eller ställa direkt på marken, och du kan även lätt flytta runt den på gräsmattan. Om du ska åka på semester kan du ansluta vattenspridaren till en bevattningsdator, och då sköts vattningen av datorn. Vissa gräsmattor har delar som behöver mer vatten än andra delar. Då kan du placera ut en tunna som samlar upp regnvatten och använda det vattnet till dessa delar. Om du har en liten gräsmatta kan du använda en strålpistol, som har två olika varianter på vattenstrålen, en hårdare och en mjukare stråle.