Så lyckas du med ditt egna trädgårdsland

Har du trädgård, varför inte göra det där trädgårdslandet du länge tänkt göra. Tänk att kunna skörda egna grönsaker och ha dem till en god sallad, paj, i någon god maträtt eller äta dem som de är. Om du behöver förodla eller så direkt i jorden, beror på var i landet du bor. Exempel på det som behöver förodlas är: purjolök, squash, selleri, kål. Även gurka, tomat och chili trivs bäst att förodlas i ett växthus. När det gäller de flesta rotfrukter trivs de bäst om de sås direkt i jorden i trädgårdslandet. Morötter, rödbetor och rädisor kan sås utomhus om jorden är omkring 5 grader. Andra grönsaker som exempelvis bönor vill ha 10–15 grader för att trivas.

Så här vet du hur stort trädgårdsland du bör ha

Hur stort trädgårdsland du ska ha beror i första hand på hur stor trädgård du har, och hur mycket och vad du tänkt odla. Du kan så i pallkragar eller göra ett eget land där du kan ha en kantlist för att inte ogräs ska komma in i landet. Pallkragar är lättare att sköta och kanske att föredra om det är första gången du tänkt så.

Förbered jorden

Innan du börjar så måste jorden i pallkragarna eller trädgårdslandet förberedas, och det gäller både där du ska så direkt och där du förodlat. Du börjar med att ta bort större stenar och ogräs, därefter krattar du och ser till att jorden du ska så i är jämn. Cirka två veckor innan du ska så ska jorden gödslas.

Att välja grönsaker

När du väljer vilka grönsaker du ska odla, är det bra att tänka efter vad du tycker om att äta. Då är alltid roligare att odla och du behöver inte köpa morötter, lök, rädisor, potatis, jordgubbar med mera. Du kan också odla annorlunda grönsaker som du inte brukar äta, bara för att prova på. Rädisor, potatis, sockerärtor och plocksallat är exempel på goda och lätta grönsaker att odla.

Hur mycket tid behöver jag lägga ner

Givetvis är en stor odling mer tidskrävande än en liten, men det som tar mest tid är förberedelserna. Du ska fundera ut vad du vill odla, du ska köpa det du vill ha, förså eller så direkt i jorden. Du måste även räkna ut hur långt du ska ha mellan fröna och plantorna. När du fått ner allt du ska ha är det dags att rensa bort det ogräs som är kvar, avlägsna sniglar om sådana finns och vattna ordentligt. När det är varma dagar måste du vattna varje dag.

Växtföljd

Med växtföljd menas att du bör planera din odling så att det du sår inte växer på samma ställe år från år. Görs inte det kan det som odlas få sjukdomar och skadedjur. Vissa plantor är känsligare än andra, till exempel kål. Det bästa är att gruppera det du ska odla efter den näring det behöver och efter växtfamilj. Gör du så kommer dina odlingar att må bra. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och lycka till!