Lägg ny gräsmatta och räkna på kostnaden

Grass

Går du omkring och funderar på att lägga ny gräsmatta? Om så är fallet finns det en hel del att tänka på, som till exempel kostnad. Du kan få en gräsmatta snabbt och enkelt om du väljer rullgräs och lägger själv eller anlitar ett företag som gör jobbet åt dig. Innan du anlägger gräsmattan bör du göra en analys av markförhållandena där gräset ska placeras. Du bör undersöka om marken är jämn eller gropig, vilket väderstreck marken ligger i, torrt sydläge eller på sankmark. Du bör också kontrollera om marken ligger soligt, blåsigt eller skuggigt.

Så förbereder du inför den nya gräsmattan

Om marken är mycket kompakt krävs det att den grävs om för att få en bra grund. Är marken lerig är det bäst att lägga gräsmattan på hösten. Då fryser jordklumparna sönder under vintern. Är marken däremot gropig måste du flytta omkring jord tills du får en jämn, plan yta, helt utan svackor. Om du har sankmark krävs det att du dränerar innan du börjar anlägga gräsmattan eftersom den inte tycker om att stå länge i vatten. Det allra viktigaste momentet innan du anlägger din gräsmatta är markplaneringen.

Rullgräs

När det gäller rullgräs finns det flera olika sorter att välja mellan och de är ofta anpassade efter det läge gräsmattan ska ligga på, och hur mycket slitage den ska tåla. Rullgräs beställer du från ett företag som kommer hem med rullarna, sedan rullar de smidigt ut den på plats och vattnar. Det är även lätt och smidigt att beställa rullgräs. Du går bara in på nätet, söker upp det företag som finns närmast dig och som verkar vara seriöst. Du betalar i kassan och får rullgräset levererat inom 2–5 dagar.

Kostnad för rullgräs kontra frösådd

Om du beställer 300 kvadratmeter rullgräs kommer den totala kostnaden ligga på omkring
65 000 kronor exklusive moms. Vanlig kostnad för arbetet ligger på drygt 40 000 kronor och materialet kostar drygt 20 000 kronor; rullgräset cirka 9 000 kronor och jorden nästan 13 000 kronor. Väljer du frösådd blir det visserligen betydligt billigare, men det tar tid och tålamod. Rullgräs går fortare, medan en gräsmatta som sås med frö kräver minst två månader innan du kan gå på den. Det skiljer även nästan 25 kronor per kvadratmeter mellan rullgräs och frögräs. Sår du med frön kostar det endast omkring 5 kronor per kvadratmeter, medan rullgräs går på cirka 30 kronor per kvadratmeter.

Frösådd

Det är mer krävande att så gräsmatta, då den hela tiden måste hållas fuktig. Innan du kan gå på gräsmattan måste den vattnas varje dag, jämfört med rullgräs där det räcker med två veckor. Det finns givetvis fördelar med att så gräsmatta. Du kan själv välja grässort och då även styra kostnaden. Gräsfrön finns att köpa i både större livsmedelsbutiker och i butiker som säljer blommor och jord. Du kan till exempel välja bort grässorter som är revbildande som gärna tar sig in i blomster- eller trädgårdsland. Rullgräs brukar i stort sett alltid innehålla lite inslag av revbildande sorter, då det håller bättre mot slitage.