Skapa en terrasserad trädgård

Om du bor på en tomt som lutar eftersom den ligger på en slänt så kan det kännas svårt att skapa en vacker trädgård. Eller så kanske du har ett perfekt söderläge på ena sidan av tomten, men får inte plats med allt du vill odla är. Men det finns en smart lösning som gör att du kan odla mycket mer på en plats som lutar eller som har begränsat med markyta. Terrassering är både effektivt och riktigt snyggt.

Bygg på höjden

Genom att bygga på höjden kan du få till en fin terrassodling som gör att du kan odla på olika nivåer. Det ger inte bara mer effektiv odlingsyta, utan det ger även trädgården ett otroligt vackert uttryck som är mer intressant än när allt odlas på marken.

Du bygger helt enkelt olika terasser ovanpå varandra med hjälp av mursten. Du kan använda vanliga murstenar och i princip göra så många och höga terasser du vill. Men det måste vara stabilt och därför kan du behöva installera l-stöd som håller allt säkert på plats. Du kan hitta olika modeller av l-stöd till bra priser på Markgrossen. Ett l-stöd gör att din terass kan hantera tung belastning, så du kan både fylla den med jord, odla tyngre växter och grönsaker och gå på din terass.

Terasserna får gärna ha en gång där du kan föra fram skottkärror och gå för att komma till dina odlingar. Du måste fundera på hur vatten ska dräneras, både när du vattnar och när det regnar. Det är det svåraste med terrassodling, och särskilt om du bor på en slänt, eftersom vattnet kan dräneras för fort och ta med sig all jord på köpet.

Terrasserade odlingar är vanliga över hela världen. Inkafolket var till exempel kända för sina gigantiska terrassodlingar och i stora delar av Asien är det väldigt vanligt. Det är även vanligt förekommande i medelhavsländer som Grekland, Italien och Portugal.