Bli piggare med naturliga tillskott

Att känna sig trött är inget ovanligt. Ofta beror det på att sömnen varit bristfällig eller du helt enkelt sovit för lite. Trötthet i perioder kan även vara relaterat till årstid. Det är exempelvis vanligt att uppleva trötthet när vintern är som mörkast.

För att känna sig piggare är det bra att försöka röra sig mer och äta en balanserad kost. Det finns även kosttillskott mot trötthet som är helt naturliga. Växter och svampar som kallas för adoptegener har vissa egenskaper som bidrar till att kroppen kan anpassa sig lättare till att klara känslan av trötthet.

Vad är en adaptogen?

Det är en växt eller svamp som ha en generell och ganska bred inverkan på kroppen. Det kan vara att bidra till öka motståndskraften mot olika stressfaktorer. Den ska heller inte ha några. eller ha en minimal inverkan på kroppens processer och vara helt ofarlig. Några exempel på växter och svampar som räknas till adoptegener är:

  • Rosenrot
  • Ashwagandha (indisk ginseng)
  • Lakritsrot
  • Cordyceps (svamp)
  • Tulsi (indisk ort)
  • Maca
  • Rysk rot

Naturtillskott och kosttillskott är till för att komplettera men inte ersätta den vanliga kosten. En del naturtillskott innehåller även koffein som bidrar till att känna sig piggare. Därför ska du även läsa rekommenderat intag av produkten och även vilken tid på dygnet som är lämpligt. Att ta tillskott med koffein för nära inpå läggdags kan påverka sömnen negativt.

När är det lämpligt att ta naturtillskott?

Trötthet då och då är normalt. En del upplever att vissa adoptegener och tillskott ökar energin helt naturligt. Känner du dig trött i längre perioder kan det bero på sjukdom eller vara en varningssignal att du är för stressad. Innan du tar ett tillskott kan det därför vara bra att prata med sjukvården.

Äter du medicin eller har något underliggande medicinskt tillstånd bör du alltid rådgöra med din läkare innan du tar något tillskott. En del tillskott är inte lämpliga att kombinera med vissa mediciner.

När du börjar med naturtillskott är det bra att börja med låga doser. Ta aldrig större dos än rekommenderat av tillverkaren.